Tip •  4/05/2022

Suikerbieten en luisdruk; grijp in met een snelwerkend middel zodra nodig

Something went wrong. Please try again later...

2022 is opnieuw een atypisch jaar met een vroege en hoge druk van luizen. De eerste behandelingen werden opgestart vanaf 20 april in functie van de zaai van de bieten. Een regelmatige opvolging van de percelen zal nodig zijn om een goede bestrijding te krijgen van de luizen doorheen het seizoen.

Closer™ is een systemisch insecticide dat weinig afhankelijk is van de weersomstandigheden. Daarnaast wordt Closer gekenmerkt door een heel snelle knockdown werking en een lange nawerking.

Waarom is de snelle werking van Closer belangrijk?

Het vergelingsvirus in suikerbieten is een (semi)persistent virus. Dit betekent dat luizen een aantal uren aan de plant moeten zuigen voordat ze het virus kunnen overdragen. Afhankelijk van het soort virus duurt dit tussen de 6 en 48 uur. Het advies is om bietenpercelen intensief op te volgen en in te grijpen zodra de schadedrempel is overschreden. Er zitten dan dus al luizen op de planten. Gebruikt u dan een insecticide met een trage aanvangswerking, dan kan er ondertussen nog steeds virusoverdracht plaatsvinden. Bij toepassing van Closer zullen de eerste luizen al binnen een uur stoppen met zuigen en van de plant vallen. Er is dus veel minder tijd voor virusoverdracht en dus ook minder kans op daadwerkelijke besmetting. Closer is daarom zeer geschikt om te worden ingezet zodra de schadedrempel wordt overschreden.

DOWNLOAD BROCHURE

 

Closer_header_website

Meer weten over Closer?

Klik hier