Tip •  20/04/2023

Meer Septoria in granen dan voorgaande jaren

Something went wrong. Please try again later...
Gele-roest-header-web  

Als gevolg van de zachte winter en de neerslag in maart, zien we in de praktijk dat er meer Septoria in tarwe aanwezig is dan de voorbije 2 jaar. Onder de huidige omstandigheden is het daarom aan te raden om op tijd te starten met de T1-toepassing. Het nieuw gevormde blad moet tijdig beschermd worden om een verdere septoria-aantasting in het gewas te voorkomen.

Regen belangrijke oorzaak van septoria

Septoria is een schimmel die zich met de vele regen goed heeft kunnen handhaven en uitbreiden. Opspattend water door neerslag is een belangrijke oorzaak van uitbreiding van Septoria naar de nieuwe bladeren. De ziekte verspreidt zich van onder naar boven. Septoria is samen met gele roest en bruine roest de belangrijkste ziekte in granen en kan tot een verlies in opbrengst leiden van 20-25%. Kenmerken zijn de bruine vlekken waarin zwarte puntjes worden waargenomen.

Bescherming 2e knoop (T1)

Granen zijn gevoelig tussen stadium 2de knoop en bloei.
Een bescherming in 2de knoop (T1) draagt daarom bij tot zo’n 30 tot 35 % van de uiteindelijke opbrengst en laat toe om op T2 in een gezonde situatie terecht te komen.

Fungicide van natuurlijke oorsprong met krachtigste werking tegen Septoria

Inatreq active is een molecule van natuurlijke oorsprong en heeft de krachtigste werking tegen Septoria. Inatreq werkt zowel preventief als curatief op Septoria, en preventief tegen gele roest en bruine roest. Vooral de langdurige preventieve bescherming van het gewas wordt genoemd als belangrijke eigenschap door graantelers. 

Aquino™, Peacoq™, Questar™ en Univoq™ zijn de graanfungiciden in België op basis van Inatreq™ active.

Positionering Inatreq active

De eigenschappen van Inatreq active maken het mogelijk om zowel op de T1 als op de T2 ingezet te worden. In een T1-toepassing komt Inatreq zeer goed tot zijn recht: langdurige bescherming van (jonge) bladeren door de goede verdeling van de actieve stof in het blad. Dit zowel in de oudere bladeren als in de nog jonge nieuwe bladeren.

Meer weten?
Download de brochure Fungiciden in granen
Inatreq_active_Header_Mobil_temp

Meer weten over Inatreq active?

Klik hier